Home NYDA Weetjes Service Contact
Home > Weetjes > Weetjes

Weetjes

De hoofdluis - Van ei tot luis

De levenscyclus van de hoofdluis start bij het ei. De bevruchte vrouwtjesluis hecht haar ongeveer 0,8 mm lang ovale eieren (neten) in de omgeving van de haarwortels met een soort watervaste lijm aan het hoofdhaar. Dat maakt het erg lastig om de neten uit het haar te verwijderen.
Het eitje worden omgeven door een chitine omhulsel, waar de larve na 7 tot 8 dagen uit komt. Na 9 tot 12 dagen is de larve een geslachtsrijpe luis geworden. 2 Tot 3 dagen na paring legt het vrouwtje haar eieren en start de cyclus opnieuw.
 
 Weetjes

De luis - een echte klimmer

Hoofdluizen hebben zes poten met sterke klauwen, zodat ze niet van het hoofd van hun gastheer of -vrouw vallen. Hierdoor kan de luis zich stevig vasthouden aan het haar en is hij moeilijk te verwijderen. Dankzij de haakvormige klauwen, beweegt de luis vrij snel en kan deze ook van hoofd- naar hoofd over lopen. Luizen kunnen niet vliegen of springen.
 
Afgezien van deze zeer speciale ledematen zit de hoofdluis vrij eenvoudig in elkaar. Het ademhalingssysteem van de luis is een eenvoudig, luchtgevuld buissysteem dat zich in het lichaam vertakt in steeds kleinere takken. De luchtverversing wordt uitgevoerd door 14 luchtgaten, gelegen aan de zijkanten van het lichaam. Dit eenvoudige ademhalingssyssteem is het uitgangspunt voor de lichamelijk actieve luizenmiddelen van NYDA. 
 
 Weetjes

De mens als exclusieve gastheer van de luis

Hoofdluizen zijn parasieten die alleen op mensen leven: zonder menselijk bloed, dat ze elke 2 á 3 uur drinken, drogen hoofdluizen snel uit. Voor elke 'maaltijd' brengt de luis zijn speeksel in het lichaam van zijn slachtoffer, zodat het bloed niet gaat stollen. Het immuunsysteem van de mens verdedigt zich tegen bepaalde onderdelen van luizenspeeksel: het resultaat is een intense jeuk op de hoofdhuid. Voortplanten kan de hoofdluis alleen op de menselijke, behaarde hoofdhuid. En dat gebeurt razendsnel.
In één luizenleven legt het vrouwtje tot wel 300 eieren!

 

 Weetjes