Home NYDA Weetjes Service Contact
Home > NYDA > Actueel

Actueel

Wat ouders weten moeten

Luizen voelen zich op de hoofdhuid het comfortabelst. Elke 2 tot 3 uur zuigen ze bloed. Daarbij injecteren ze een enzym in de hoofdhuid die bloedstolling voorkomt. Dit speeksel van de luis veroorzaakt jeuk op de hoofdhuid. 
Goed nieuws: hoofdluizen zijn vervelendmaar niet gevaarlijk. Dit komt doordat ze geen ziekten overbrengen. De Keulense parasitoloog prof. dr. Jörg Heukelbach heeft hieronder uitgelegd hoe uw kind snel hoofdluisvrij is.
 

Bij jeuk naar luizen zoeken

Wanneer het vermoeden bestaat dat een kind luizen heeft, zoek dan eerst de hoofdhuid van het kind grondig af naar luizen. Dit werkt het beste met een luizenkam van hoge kwaliteit, met metalen tanden. Vaak nestelen luizen zich achter de oren, in de nek en bij de slapen. Trek de kam voorzichtig, lok voor lok langzaam naar het uiteinde van de haren. Luizen hebben een grijzige tot bruinige kleur en blijven aan de metalen tanden van de kam hangen. Neten zijn wit tot bruinig, zien er een beetje uit als roos en laten zich moeilijk uit het haar verwijderen. Vergeet niet om ook alle familieleden en andere mensen die in contact zijn geweest met degene die hoofdluis heeft te controleren op hoofdluis, aangezien hoofdluizen niet alleen op kinderhoofden leven.

School en opvang informeren

Wanneer u luizen bij uw kind aantreft, informeer dan direct de school, peuterzaal, kinderdagopvang en ouders van speelkameraadjes.

Snelle behandeling met het juiste luizenmiddel

Preparaten met neurotoxische insecticiden zoals pyrethrum (chrysant extract) zijn tegenwoordig niet meer aan te bevelen voor de behandeling van luizen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat luizen wereldwijd resistent worden voor deze geneesmiddelen. Zo blijkt uit Deense studies dat 70% van de hoofdluizen resistent is tegen permethrine. Tegenwoordig is de effectieve, veilige behandeling met dimeticon de eerste keuze. Dimeticon is een speciale siliconenolie. In vergelijking met de klassieke Pediculociden met hun neurotoxische werkingsmechanisme, worden het resultaat bij de op dimeticon-gebaseerde preparaten op een fysische manier bereikt wordt. Van het twee stappen dimeticon in NYDA en NYDA plus kan gezegd worden dat het diep in de luchtwegen van de hoofdluizen doordringt, waardoor de parasieten verstikt worden. 

Belangrijk: ook de neten doden

Een enkele hoofdluis legt tot 10 eitjes per dag. De eitjes, die meestal aangeduid worden als neten, zijn bruin/wit, hebben de grootte van een zandkorrel en hebben zich vastgehecht aan de haarschacht dichtbij de hoofdhuid. Al na 2 tot 3 weken hebben deze neten zich ontwikkeld tot volwassen hoofdluizen, die zelf ook weer eitjes kunnen leggen. Om de hoofdluisbesmetting zo snel mogelijk in te perken is het heel belangrijk een preparaat te gebruiken dat niet alleen luizen doodt, maar ook de larven en neten. 

Een onderzoek naar het effect van verschillende hoofdluisproducten toont aan: NYDA doodt 95% tot 100% van de neten na een inwerktijd van slechts 1 uur, terwijl de geteste permethrine of Pyrethrumhaltige remedie is beperkt tot het doden van 50% [Heukelbach J. et al.. , 2011] van de neten. Deze uitstekende resultaten voor het ovicidal (ei dodende) effect van NYDA werden bevestigd in een tweede studie in een permethrine-resistente hoofdluisstam [Strycharz et al.. 2012].

Heukelbach J. et al. (2008): A highly efficacious pediculicide based on dimeticone: randomized observer blinded comparative trial. BMC Infect. Dis. 8 (115); doi:10.1186/1471-2334-8-115 

Heukelbach J. et al. (2011): Ovicidal efficacy of high concentration dimeticone: A new era of head lice treatment. J Am Acad Dermatol 64; 4, e61-e62.

 

Strycharz J. et al. (2012): Ovicidal Response of NYDA Formulations on the Human Head Louse (Anoplura: Pediculidae) Using a Hair Tuft Bioassay. J Med Entomol. 2012; 49(2): 336-342.